UITGESTELD: Echt waar!? de waarheid van alle kanten

Onderstaand programma is wegens coronamaatregelen geannuleerd. We gaan het alsnog organiseren in 2022 en vermelden het hier wanneer we een nieuwe datum hebben.

Wat is echt en wat is nep? Hoe bepaal je dat? Bestaat dé waarheid wel? Heeft iedereen zijn eigen waarheid of ligt die ergens in het midden? Kenniscafé Assen waagt zich dit keer aan een heet hangijzer: de waarheid.

Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deze editie draait om waarheid. We vragen een natuurkundige, een filosoof en een recherchepsycholoog om hun kijk op de zaak te geven. Deze professionele waarheidsvinders laten zien hoe zij feit van fictie scheiden. Hun methoden leiden soms tot ontdekkingen die het gezonde verstand tarten en waarheden die lang niet iedereen bevalt. Vertrouw jij op je ogen? Daar maakt de goochelaar die we uitnodigen handig gebruik van als hij je laat geloven wat niet waar is.

Rosa-Timmer-2-1024x831.jpg

De presentatie van de avond is in de kundige handen van Rosa Timmer, redacteur en columnist bij het Dagblad van het Noorden. Ze verstaat de kunst om sprekers en publiek op hun gemak te laten voelen en zorgt ervoor dat het gesprek op gang komt. Wil je napraten met andere bezoekers of de sprekers? Dat kan tijdens de borrel.

pinnochio-zoom-1024x831.jpg

Wie ga je zien en horen deze avond? We houden het nog even spannend…

Aletta-Meinsma-edited.jpg

Aletta Meinsma is natuurkundige. Ze promoveert aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar communicatie over de kwantumcomputer.

Tijdens Kenniscafé Assen biedt ze je een kijkje in de bizarre wereld van de kwantummechanica. Daar zijn dingen waar die indruisen tegen je gezonde verstand.

Steven Willemsen

Steven Willemsen (Rijksuniversiteit Groningen) is universitair docent – kunsten, cultuur & media doet o.m. onderzoek naar puzzelfilms.

Films van regisseurs als Christopher Nolan en David Lynch hebben lak aan het klassieke verhaal. Ze laten je in verwarring achter. Tijdens Kenniscafé Assen analyseert Steven Willemsen puzzefilms en laat hij zien welke rol verhalen spelen in het geloven dat iets waar is.

Leo Hoge

Leo Hoge is al meer dan dertig jaar goochelaar. Daarmee weet hij alles over hoe je mensen laat geloven wat niet waar is. Tijdens Kenniscafé Assen demonstreert hij een paar van zijn trucs. En, misschien legt hij er wel een uit.

Foto-Jos-Hoekendijk-1-1024x771.jpg

Jos Hoekendijk is ruim 20 jaar werkzaam als psycholoog en docent bij de politie. In die hoedanigheid bezig met waarheidsvinding, het doel van rechercheonderzoek.

Hoe doet de politie onderzoek en hoe bepalen zij wat de waarheid is? Hoe betrouwbaar zijn getuigenverklaringen en hoe verhoudt dit zich tot zogenaamd harde bewijs zoals DNA? En zijn we gezien alle beperkingen überhaupt wel in staat om de waarheid te achterhalen?