30 januari 2025: Grenzen aan groei?

Kan de economie altijd blijven groeien? Wat zegt de plek waar je bent opgegroeid over de veroudering van je lichaam? Hoe kun je groeien in je werk? In een avondvullend programma vol kennis en wetenschap neemt Kenniscafé Assen je mee in de vragen achter groei.

Een loopbaancoach geeft tips over hoe je kunt groeien in je werk. Vanuit de biologie vertelt een expert over je genen en wat deze zeggen over de groei en veroudering van je cellen. Daarnaast biedt een economisch historicus ons meer inzicht de vraag: hoe goed is economische groei?

Presentatie van de avond ligt in de handen van Karin van den Boogaert. Ze is wetenschapsjournalist, presentator, geeft media- en interviewtrainingen en is oprichter van Science ON AIR en uitgever van Wetenschap.nu. Eerder presenteerde ze voor NPO Radio 1 en werkte ze voor Omroep Gelderland.

Wie ga je zien, horen en misschien wel spreken deze avond?

Locatie:
City Hotel de Jonge
Brinkstraat 85
9401 HZ Assen

Tijd: 19:30 – 22:00

Vind jij je werk écht het leukste wat je kunt bedenken? Voor veel mensen is dat niet het geval, en toch blijven ze doen wat ze doen. Dat is raar, vindt ook loopbaancoach en HR-adviseur Anneke Hemmen van Zelfloopbaanmanagement.

Hoe je uit je comfortzone komt en op zoek gaat naar werk dat je echt leuk vindt, weet Hemmen als geen ander. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt ze over haar 6G-methodiek, en ga je zelf ontdekken hoe je kunt groeien in je werk.

Je genen zeggen meer over je dan je wellicht denkt. Aan je DNA is al tijdens het opgroeien te zien hoe groot de kans is dat je later sterft door bijvoorbeeld aderverkalking, weet bioloog Simon Verhulst van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij vogels is iets vreemds aan de hand: hun DNA – en daarmee hun kans op ziekten – is beïnvloedbaar tijdens de jeugd, bijvoorbeeld door hun nest te verplaatsen. Hoe werkt de wetenschap daarachter? En kunnen wij als mensen ons DNA gezonder maken? Dat vertelt Verhulst tijdens Kenniscafé Assen.

Is eeuwige economische groei nodig? Ja, zegt economisch historicus Herman de Jong van de RUG. Wel als we onze manier van leven in stand willen houden, en bijvoorbeeld personeel in de zorg een passend salaris willen blijven geven.

Tegelijkertijd is het meten van economische groei twijfelachtig: het nationaal inkomen zegt niks over ongelijkheid in een land, of de negatieve effecten van vervuiling op onze gezondheid. Hoe we in de toekomst om kunnen gaan met economische groei en het meten ervan, vertelt De Jong tijdens Kenniscafé Assen.

De eerste aandelen werden al in 1602 door de VOC uitgeschreven. Toch waren ze niet meer dan een stuk papier, zegt vermogensbeheerder Janette Buitenkamp van Aberfeld International. Heel wat anders dan de digitale overzichten van nu, maar ze maakten het bedrijfsleven een stuk overzichtelijker.

Hoewel aandelen een behoorlijk zekere investering zijn – met een winst van gemiddeld 4,5 tot 12 procent per jaar – zitten er ook slechte jaren tussen.En dus is beleggen vooral iets voor de lange termijn. Wil je weten hoe de aandelenmarkt werkt en hoe je het beste kunt gaan beleggen? Dat vertelt Buitenkamp tijdens Kenniscafé Assen.