Over Kenniscafé Assen

Waarom en voor wie

Ben jij nieuwsgierig? Dan ben je bij Kenniscafé Assen aan het juiste adres. Tijdens ons avondvullende programma reis je langs verrassende perspectieven op alledaagse thema’s. Experts uit de wetenschap, het onderwijs, de overheid, de zorg en het bedrijfsleven delen hun kennis. Én ze gaan in gesprek met jou. Want ook jouw kennis telt.

Kenniscafé Assen neemt je in een vermakelijk, leerzaam en avondvullend programma mee aan de hand van een mix van schrijvers, wetenschappers en inspirerende tussenacts. Iedere avond staat een specifiek onderwerp centraal. Aan het begin van de avond beantwoorden een aantal experts specifieke vragen over het onderwerp. Daarna volgt een interactief deel waarin het publiek en sprekers kennis uitwisselen.

Vijf keer per jaar ben je in de gelegenheid aan te sluiten bij een van onze thema avonden. De onderwerpen raken een breed publiek en zijn qua vorm en inhoud inspirerend, vernieuwend en geven stof tot nadenken. 

Kenniscafé Assen is een jonge stichting. Het initiatief kwam voort uit de ervaring dat in en rondom Assen veel wetenschappelijke kennis is. Het bestuur volgt de actualiteit en kiest passende thema’s om zo die kennis te bundelen en te delen.

Het bestuur

Hermen Visser

Hoe maak je wetenschap toegankelijk? Die vraag staat centraal in het werk van Hermen Visser. Als wetenschapsjournalist schreef hij voor onder meer de VPRO Gids en Trouw en werkte voor radioprogramma’s van de NTR en de VPRO. Nu werkt is hij als presentatietrainer voor universiteiten in binnen- en buitenland. Hij leert wetenschappers hun vaak ingewikkelde onderzoek in begrijpelijke taal te presenteren. Aan vakgenoten en leken, in een webinar of gewoon offline, op Twitter of in een blog en op een netwerkborrel of tijdens een radio-interview.

Deze kennis en ervaring zet Hermen nu in voor de stad waar hij in 2017 kwam wonen. Samen met zijn vakgenoot Frank Nuijens richtte hij in 2020 Kenniscafé Assen op

Hermen is voorzitter van Stichting Kenniscafé Assen.

Loes Groen

Loes werkt als curriculumontwikkelaar voor de moderne vreemde talen, maar is ook betrokken bij vakoverstijgende projecten. Ze vindt het leuk om oplossingen te bedenken om het onderwijs te verbeteren. Daarom doet ze naast haar werk promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen met als doel een bijdrage te leveren aan het leesonderwijs.

Momenteel ontwikkelt ze een lessenserie om leerlingen actiever te laten lezen, zodat ze de informatie beter kunnen begrijpen en onthouden. Ook bereiden de lessen hen voor op het lezen van teksten in het vervolgonderwijs.

Loes is secretaris van Stichting Kenniscafé Assen.

Tjalling Jansma

Tjalling is penningmeester van Stichting Kenniscafé Assen.

Presentatie en redactie

Marjolein Lauret

Marjolein is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt daarnaast freelance voor de regionale omroep RTV Drenthe. Daar presenteert ze o.a. de maandelijkse talkshow ‘De Staat van Drenthe’, waarbij actuele onderwerpen van alle kanten belicht worden. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal. ‘Je kan wel kijken maar je moet het ook zien,’ luidt haar motto.

Marjolein presenteert Kenniscafé Assen.

Rob van der Wal

Scheikundige, schrijvend journalist en radiomaker. Eigenlijk kan Rob niet zo goed kiezen, maar zolang hij diep in de materie kan duiken, is hij meer dan tevreden. Vanuit een bachelor scheikunde en een voorliefde voor de Quest begon hij aan een master wetenschapscommunicatie in Groningen. Want schrijven over de wereld van de wetenschap, dat wilde hij ook.

Na een stage op de wetenschapsredactie bij Radio 1, werkt hij nu als wetenschapsjournalist voor de universiteitskrant Groningen en NEMO Kennislink. Daarnaast maakt hij een wetenschapsprogramma voor OOG Radio in Groningen. In zijn vrije tijd is hij schaatser, drummer, fan van openbaar vervoer en moestuinier.

Rob verzorgt de redactie van Kenniscafé Assen.