Bertus Jeronimus: Hoe blijf je positief tijdens een pandemie?

Bertus Jeronimus is klinisch- en ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt hoe geluk zich ontwikkelt tijdens de levensloop. Hierbij richt hij zich op de psychische gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen als het verliezen van je baan, een scheiding, een ernstige ziekte of de dood van een naaste. ‘Mensen blijken veel weerbaarder dan ze vooraf denken,’ zegt hij hierover.

Voor Jeronimus biedt de uitbraak van het nieuwe coronavirus een uitgelezen kans om onderzoek te doen. Al voor het begin van de maatregelen in Nederland startte hij met collega’s een internationale studie naar de psychische gevolgen van de pandemie. Hierin vergelijken zij de impact van de coronapandemie en het beleid waarmee overheden het virus bestrijden tussen landen wereldwijd.

Meer dan de helft van de Nederlanders psychische klachten ervaart door de coronacrisis, blijkt uit een peiling van Een Vandaag. De onzekerheid, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis eisen hun psychische tol bij vooral jongeren. Tegelijk zijn er ook mensen met wie het juist beter gaat. ’In ons onderzoek geeft 15 procent aan veel gelukkiger te zijn,’ zegt Jeronimus. ‘Zij worden voor een deel afgeschermd van dingen die hen ongelukkig maken. Het hangt er wel veel van af in welke groep je zit: of je een baan hebt en een gezin of juist alleen thuis zit zonder werk.’ Lees meer over het onderzoek en doe eraan mee op de website van PsyCorona.

Tijdens Kenniscafé Assen vertelt Bertus Jeronimus over zijn onderzoek. Ook geeft hij handvatten die je kunnen helpen om deze tijd positief door te komen. Vind je het moeilijk om de moed erin te houden? Stel je vragen aan Jeronimus en de andere deskundigen. Of kom je deze tijd juist fluitend door? Deel je inzichten tijdens de interactieve sessies.