23 mei 2024: Help! Wat biedt de toekomst?

Hoe kun je hoopvoller naar de toekomst kijken? Waarom is astrologie zo populair ? Hoe doe je vanuit het verleden betrouwbare uitspraken over wat nog komt? En hoe zien de straten in Assen er over dertig jaar uit?

In een avondvullend programma vol kennis en wetenschap neemt Kenniscafé Assen je mee in de wereld van morgen. Een filosoof vertelt over de populariteit achter astrologie en een toekomstexpert van de Hanzehogeschool vertelt over hoe je onbevangen naar de toekomst kunt kijken. Daarnaast laat een statisticus zien hoe je statistische modellen kunt gebruiken om de toekomst te voorspellen en vertelt een stedenbouwkundige van de gemeente Assen over de straat van de toekomst.

Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van Marjolein Lauret. Ze is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt voor de regionale omroep RTV Drenthe, waar ze onder andere De Staat van Drenthe presenteerde. Ze is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal.

Wie ga je zien, horen en misschien wel spreken deze avond?

Autentieq-resized-1.png

Locatie:
Dinercafé Autentieq
Markt 18
9401 GT Assen

Tijd: 19:30 – 22:00

Foto-Ramila-Khafaji-Zadeh-edited.jpg

Welk beeld heb jij van de toekomst? Grote kans dat daarin veel onbewuste aannames zitten, zegt Ramila Kafaji Zadeh van de Hanzehogeschool. Daardoor denken we wellicht te veel in doemscenarios. Als trainer in futures literacy, oftewel ‘toekomst- geletterdheid’, leert ze mensen om onbevangen naar de toekomst te kijken. Wat dat oplevert? Meer hoop.

Bovendien: als we ons de toekomst meer verbeelden, kunnen we ons ook veel beter voorbereiden En dus kijkt Kafaji Zadeh samen met ons naar het jaar 2070 – niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg – en maken we een nieuw alternatief toekomstbeeld, zonder onze eigen aannames. Tijdens Kenniscafé Assen ontdek je hoe dat eruit ziet.

Foto-voor-publiekslezing-2-edited-scaled.jpg

Astrologie wint behoorlijk aan populariteit. Dat komt vooral door sociale media, ziet filosoof Stefan Sleeuw van de Universiteit Leiden. Vooral jongeren delen daar astrologische voorspellingen die je meer inzicht moeten geven in je persoonlijkheid, in plaats van de klassieke toekomstvoorspellingen die we van de astrologie kennen.

Maar astrologie is niet zonder gevaar, denkt Sleeuw. Het blijft een pseudowetenschap waar we maar beter niet te veel waarde aan kunnen hechten. Toch lijkt de astrologische werkwijze nog verrassend veel op wat gangbaar is in de wetenschap. Waarom dat is, vertelt Sleeuw tijdens Kenniscafé Assen.

Marjolein Fokkema (foto: Patricia Nauta)

Is de toekomst laten voorspellen door een computer altijd ontzettend ingewikkeld? Niet per se, volgens Marjolein Fokkema. Als statisticus aan de Universiteit Leiden ontwerpt ze voorspellende computermodellen. Wat blijkt: simpele modellen zijn zelfs niet altijd slechter in voorspellen dan een ingewikkelde variant. Waarom we dan soms toch ingewikkelde modellen gebruiken? En hoe de toekomst voorspellen met computers werkt? Dat hoor je tijdens Kenniscafé Assen.

Fokkema werkt niet alleen aan statistiek en computermodellen, als afgestudeerd theatermaker zingt ze er ook over. Je hoort haar onder andere in het programma Andermans Veren op NPO Radio 5 en tijdens deze editie van Kenniscafé Assen. (foto: Patricia Nauta)

Roel-Hilberts-edited.jpg

Hoe ziet de openbare ruimte van Assen er in de toekomst uit? Over een paar jaar vaak nog precies hetzelfde als nu, weet stedenbouwkundige Roel Hilberts van de Gemeente Assen. Een straat leg je namelijk aan voor een periode van dertig of misschien wel veertig jaar.

Wie echt verandering wil zien, kan beter tientallen jaren vooruitkijken. Hilberts en zijn collega’s ontwerpen straten die een regenbui beter kunnen verwerken, ervoor zorgen dat mensen elkaar vaker tegenkomen en met meer ruimte voor fietsers. Hoe Hilberts en zijn collega’s dat allemaal willen combineren én welke stedenbouwplannen er in Assen bijvoorbeeld niet gekomen zijn, hoor je tijdens Kenniscafé Assen.