23 mei 2024: Help! Wat biedt de toekomst?

Waarom is astrologie zo populair ? Hoe kijk je anders naar de toekomst? Hoe gaat dat, de toekomst berekenen met een computer? En op welke manier ontwerp je de straat van de toekomst? In een avondvullend programma vol kennis en wetenschap neemt Kenniscafé Assen je mee in de wereld van morgen.

Een filosoof vertelt over de populariteit achter astrologie en een toekomstexpert van de Hanzehogeschool vertelt over een nieuwe toekomstblik. Daarnaast laat een statisticus zien hoe je modellen kunt gebruiken om de toekomst te voorspellen en vertelt een stedenbouwkundige van de gemeente Assen over de straat van de toekomst.

Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van de Drentse journalist Marjolein Lauret. Ze is bekend van RTV Drenthe, waar ze onder andere De Staat van Drenthe presenteerde. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal.

Wie ga je zien, horen en misschien wel spreken deze avond?

Locatie:
Dinercafé Autentieq
Markt 18
9401 GT Assen

Tijd: 19:30 – 22:00

Welk beeld heb jij van de toekomst? Grote kans dat daarin veel onbewuste aannames zitten, zegt futures literacy expert Ramila Kafaji Zadeh van de Hanzehogeschool. Daardoor denken we wellicht te veel in doemscenario’s.

Zo kunnen we ons niet goed voorbereiden op wat komen gaat. En dus kijkt Kafaji Zadeh samen met ons naar het jaar 2070 en maken we een nieuw alternatief toekomstbeeld. Tijdens Kenniscafé Assen ontdek je hoe die eruit ziet.

Is astrologie op z’n retour? Zeker niet: dankzij sociale media winnen voorspellingen aan de hand van de sterren behoorlijk aan populariteit. Vooral jongeren delen astrologische voorspellingen, ziet filosoof Stefan Sleeuw van de universiteit Leiden. Ze zijn geen klassieke toekomstbeelden, maar zouden meer inzicht in je persoonlijkheid geven.

Waarom trekt astrologie zoveel mensen aan? En wat is het gevolg daarvan? Dat vertelt Stefan Sleeuw op 23 mei tijdens Kenniscafé Assen.

Marjolein Fokkema (foto: Patricia Nauta)

Hoe werkt dat, de toekomst laten uitrekenen door een computer? En wat doe je als zo’n voorspelling je misschien niet bevalt?

Tijdens Kenniscafé Assen legt Marjolein Fokkema, statisticus aan de Universiteit Leiden uit hoe dit werkt. Maar er is meer: als liedjesmaker, bekend van onder andere Andermans Veren op NPO Radio 5, zingt ze er ook over. Dat doet ze ook op 23 mei tijdens Kenniscafé Assen.

Hoe ziet de straat van de toekomst eruit?

Roel Hilberts is stedenbouwkundige van de Gemeente Assen en weet het precies. Samen met collega’s ontwerpt hij straten die wateroverlast na een regenbui aankunnen en zo zijn ingericht dat jij je buren beter leert kennen.

Tijdens Kenniscafé Assen legt Roel Hilberts uit hoe hij dit aanpakt en vertelt hij welke bouwplannen voor de toekomst van Assen nooit zijn uitgekomen…