24 september 2021: Fiet fieuw! …de wetenschap achter de roze bril

Wat bepaalt of de vonk overspringt? Hoe vind je de ware als je niet in het gangbare plaatje past? En wat leren Disneyfilms ons over de liefde? Tijdens de eerste editie van het seizoen 2021 – 2022, ontleedt Kenniscafé Assen een  fenomeen dat even ongrijpbaar als essentieel is: de liefde.

Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deze editie draait om liefde. Een bioloog, een filmwetenschapper, een LHBTIQ+ voorlichter en een trouwambtenaar bieden hun perspectief op het thema. Tussendoor put een singer-songwriter uit de oneindige rijkdom aan liedjes over liefde. En ook jij komt aan het woord. Wat wil jij weten over liefde? En wat weet je zelf over het vinden van de ware? Stel je vragen en praat mee. Want iedereen weet iets over liefde.

De avond wordt gepresenteerd door Rosa Timmer. Zij is redacteur en columnist voor o.a. Dagblad van het Noorden en verstaat de kunst van een mooie dialoog. Ze is scherp, heeft humor en zal zorgen voor de verbinding tussen het publiek en de schrijvers. Laat je verrassen.

Wie ga je zien en horen deze avond?

Martine Maan

Martine Maan (Rijksuniversiteit Groningen) is hoogleraar biologie. Ze onderzoekt hoe dieren bepalen met wie ze nageslacht willen maken. En hoe die partnerkeuze de evolutie van soorten beïnvloedt.

Benieuwd wat er overblijft van liefde als je er met een evolutionaire bril naar kijkt? Maan legt zaken als moederliefde, de over-springende vonk en het gebroken hart op de snijtafel van Kenniscafé Assen.

Thijs Lijster

Thijs Lijster (Rijksuniversiteit Groningen) is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie.

Als onderzoeker en auteur beweegt hij zich op het snijvlak van kunst, kritiek en filosofie. Tijdens Kenniscafé Assen richt hij zijn blik op Disneyfilms. Hoe beïnvloeden films als Belle en het Beest onze kijk op de liefde?

Chris Homborg

Chris Homborg (COC) is student communication and multimedia aan de Hanzehogeschool.

Als voorlichter bij COC Groningen & Drenthe vertelt hij op middelbare scholen over uit de kast komen en andere LHTBIQ+ gerelateerde zaken. Kenniscafé Assen vroeg hem zijn ervaringen te delen.
Want hoe ziet de zoektocht naar liefde eruit als je je niet herkent in de heteroseksuele norm?

Cynthia Weiss (CYNN)

CYNN bestuurt als one-womanband een wirwar aan instrumenten en apparatuur waarmee ze haar indie-pop maakt. Experimenterend met meeslepende loops en ambient geluiden stromen er dagelijks allerlei nieuwe CYNN-ideeën uit haar muur van instrumenten.

In 2020 kwam dat samen op haar EP Clarified, waar o.a. de single Not Forever op staat: de track die in 2019 door 3voor12 Groningen werd verkozen tot het ‘Beste Nummer van Groningse Bodem’

Anne Prins

Anne Prins heeft als trouwambtenaar veel liefdes gezien en gesproken. Anne geeft je een kijkje in de anonieme keuken van de huwelijken die hij voltrokken heeft. Hoe zien prille paartjes de liefde?

Anne is geen doorsnee trouwambtenaar. “Op een trouwdag moet gelachen worden…”, aldus Anne. Met een subtiel gevoel voor humor, goed voorbereidde anekdotes en oprechte aandacht, weet hij ieders trouwdag een onvergetelijke lach mee te geven.