3 november 2022: Zzz… Goed slapen doe je zo!

Wat is het geheim van een goede nachtrust? Waarom slapen pubers zo graag uit? En wat is het verband met slaaphouding en hoofdpijn? Deze keer ontleedt Kenniscafé Assen een bezigheid die een derde van ons leven in beslag neemt: slaap.

Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deze editie draait om slaap. Een chronobioloog, een bewegingswetenschapper en een psychiater bieden hun kijk op de zaak. En theaterspelers nemen je mee in de mysterieuze wereld van de droom. Zo kom jij meer te weten over een onderwerp waar je hopelijk zelden van wakker ligt. Lig je juist wel vaak wakker en wil je weten wat je eraan kunt doen? Tijdens Kenniscafé Assen heb je alle gelegenheid om je vragen te stellen en mee te praten.

Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van Marjolein Lauret. Ze is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt daarnaast freelance voor de regionale omroep RTV Drenthe. Daar presenteert ze o.a. de maandelijkse talkshow ‘De Staat van Drenthe’, waarbij actuele onderwerpen van alle kanten belicht worden. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal. ‘Je kan wel kijken maar je moet het ook zien,’ luidt haar motto.

Wie ga je zien en horen (en misschien wel spreken) deze avond?

Locatie:
Grand Café ’t Wapen
Vaart Z.Z. 1
9401 GE Assen

Tijd: 19:30 – 21:30

Roelof Hut is hoogleraar chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de biologische klok en de rol daarvan in slaap. Verstoring van die biologische klok door bijvoorbeeld nachtdiensten of tijdzones heeft allerlei gevolgen voor de gezondheid. En wat bepaalt het verschil tussen een avond- en een ochtendmens? Hij vertelt erover tijdens Kenniscafé Assen.

Jan Willem Elkhuizen is bewegingswetenschapper. Zijn zoektocht naar de oorzaak van onverklaarbare rug-, nek- en hoofdpijn leidde tot de ontdekking dat slaaphouding vaak een rol speelt. Hoe moet je liggen als je klachten wilt voorkomen of verhelpen? Tijdens Kenniscafé Assen legt hij het uit.

Rixt Riemersma is psychiater bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie van GGZ Drenthe in Assen. Ze weet alles van slaapproblemen en hoe je daarmee omgaat. Slaap en psychische aandoeningen zijn vaak met elkaar verbonden. Slaap je slecht, dan heeft dat gevolgen voor hoe je in je vel zit. En omgekeerd is het lastig slapen als je niet goed in je vel zit. Verbetering van slaap kan uitkomst bieden.

Eén van de meest intrigerende aspecten van slaap is de droom. Dromen kunnen prachtig maar ook akelig zijn, heel realistisch of juist surrealistisch. De acteurs van theatersportvereniging Ulteam uit Groningen nemen je mee in deze veelzijdige wereld van de droom.