7 december 2023: Op zoek naar de ruimte
Moeten we ruimte maken voor de wolf in onze provincie? Welke invloed hadden de drie maanden in de rust en ruimte van de Drentse veengebieden op het werk van Vincent van Gogh? En hoe breng je de oneindigheid van ons heelal in kaart? Tegen het einde van het jaar duikt Kenniscafé Assen in wat soms oneindig lijkt, maar het niet altijd is: de ruimte.
Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. In deze editie schijnen drie sprekers hun licht over het thema ‘ruimte’ op een speciale locatie: het Drents Museum.
- Een astronoom vertelt over ons oneindige heelal en de geschiedenis van de melkweg
- De hoofdconservator van het Drents museum dook acht jaar lang in de Drentse periode van Van Gogh en vertelt over de verandering in zijn werk door het verblijf in onze provincie
- Een wolvengids van Natuurmonumenten vertelt over de lastige afwegingen rondom de wolf in Drenthe: geven we ruimte aan natuur of aan mensen en landbouwdieren?
Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van Marjolein Lauret. Ze is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt daarnaast freelance voor de regionale omroep RTV Drenthe. Daar presenteert ze o.a. de maandelijkse talkshow ‘De Staat van Drenthe’, waarbij actuele onderwerpen van alle kanten belicht worden. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal. ‘Je kan wel kijken maar je moet het ook zien,’ luidt haar motto.
Wie ga je zien en horen (en misschien wel spreken) deze avond?
Locatie:
Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen
Tijd: 19:30 – 21:45
Tickets: €10 inclusief koffie/thee en een pauzedrankje
Het is fascinerend hoeveel ruimte er eigenlijk is in het heelal, zegt sterrenkundige Orlin Koop van de Rijksuniversiteit Groningen. De afstand van de aarde tot de zon is al zo’n 150 miljoen kilometer, terwijl het dichtstbijzijnde sterrenstelsel maar liefst honderd miljard keer verder is. Hoe groot het totale universum is, valt eigenlijk niet te zeggen. Tijdens Kenniscafé Assen houdt Koop het iets dichter bij huis. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de archeologie van ons eigen melkwegstelsel: hoe weten we hoe de melkweg er vroeger uitzag?
Kunstenaar Vincent van Gogh had in 1883 behoefte aan ruimte en rust. Daarom verbleef hij drie maanden in Drenthe, waarin hij in elk geval zes schilderijen en zestien werken op papier maakte. Het was niet alleen een fysieke, maar ook een mentale reis, weet hoofdconservator van het Drents Museum Annemiek Rens. Van Gogh was eraan toe om van de drukke stad naar het onaangetaste platteland te gaan. En écht puur landschap vond je in die tijd al lang niet meer overal, maar nog wel in Drenthe. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt Rens over de huidige Van Gogh-tentoonstelling in het Drents Museum waar ze acht jaar aan werkte.
Als natuurgids en boswachter voor Natuurmonumenten verzorgt Paul Mentink razend populaire wolvenexcursies op het Drentse Dwingelderveld. Veel mensen zijn nieuwsgierig of een beetje bang als ze met hem op zoek gaan naar de wolf. Toch hoef je er niet al te bang voor te zijn, zegt Mentink, opgeleid als bioloog. Hij stond jaren geleden in het wolvenpark in Ruinen omdat hij foto’s van ze wilde hebben. Dat lukte pas na een uur, want de wolf is schuw. Waarom het beest dan toch schapen aanvalt? Het is simpelweg de makkelijkste prooi nu andere prooidieren in Drenthe zijn verdwenen. Mentink vertelt alles over de lastige balans tussen ruimte voor de wolf en de mens tijdens Kenniscafé Assen.