7 maart 2024: Waar haal je de energie vandaan?

Kun je energie besparen door in winterslaap te gaan? Heeft waterstof toekomst? En hoe zag het leven van de Drentse veenarbeider eruit? Deze keer duikt Kenniscafé Assen in een thema dat onder hoogspanning staat: Energie.

Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deze editie draait om energie.

Een Drents historicus en een farmacoloog bieden hun kijk op de zaak. Een waterstofonderzoeker demonstreert zijn waterstofbarbeque en -autootje. En we nodigen de energiecoaches van Asser Energie uit om jou alles te vertellen over verduurzaming van je huis.

Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van Marjolein Lauret. Ze is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt daarnaast freelance voor de regionale omroep RTV Drenthe. Daar presenteert ze o.a. de maandelijkse talkshow ‘De Staat van Drenthe’, waarbij actuele onderwerpen van alle kanten belicht worden. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal. ‘Je kan wel kijken maar je moet het ook zien,’ luidt haar motto.

Wie ga je zien en horen (en misschien wel spreken) deze avond?

Locatie:
Dinercafé Autentieq
Markt 18
9401 GT Assen

Tijd: 19:30 – 21:45

Hoe was het leven als Drentse veenarbeider van rond 1930? We kennen de verplichte werkverschaffingsprojecten, maar mensen gingen ook uit hun vrije wil turf steken. Je was namelijk niet per se slechter af als de paupers uit de steden van rond die tijd. Richard Paping is economisch en sociaal historicus aan de RUG. Eerder schreef hij het boek ‘De extreme armoede van arbeiders in de Drentse Venen’. Tijdens kenniscafé Assen vertelt Paping van alles over de Drentse energievormen turf, olie en gas, maar ook over de menselijke energie die bij de winning komt kijken.

Wat levert het op als we als mensheid in winterslaap gaan? De energiewinst is in elk geval gigantisch, zegt hoogleraar farmacologie Rob Henning van het UMCG. We eten een stuk minder voedsel en de kachel kan uit. De grote vraag is: hoe kom je als mens in winterslaap? Nu is dat nog lastig, want onderzoek naar winterslaap wordt vooral gedaan op ratten en muizen – dieren die heel anders met energie omgaan dan wij. Maar over 15 jaar, voorspelt Henning, weten we hoe je als mens in winterslaap kunt komen. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt hij er alles over.

Van waterstofauto voor in de klas tot een heuse barbecue: Cor Scholte werkt aan alles op waterstof. De docent-onderzoeker aan de Hanzehogeschool geeft les over deze brandstof van de toekomst. Bij Kenniscafé Assen demonstreert hij zijn uitvindingen en vertelt hij wat je nog meer met waterstof kunt.

Tochtstrippen, raamfolie en het afstellen van de CV-ketel: aan je huis valt veel te verduurzamen. Maar waar begin je? Wat heeft zin en wat niet? Vrijwillige energiecoaches van Asser Energie nemen je mee in de basics van energiebesparing. Woon je in de gemeente Assen, dan kun je tijdens Kenniscafé Assen ook een afspraak maken voor een gratis energieadvies op maat bij je thuis.

Hoofdfoto: Josh Boot via Unsplash