Geslaagde eerste editie Kenniscafé Assen

Op 25 september vond de eerste editie van Kenniscafé Assen plaats. Maanden voorbereiding kwamen samen in een twee uur durend online programma. Wij zien er een bevestiging in van onze ideeën en een stevig fundament voor het verder uitbouwen van het evenement.

Toen wij (Frank Nuijens en Hermen Visser) Kenniscafé Assen bedachten, hadden we een evenement voor ogen met live publiek. Van eerdere evenementen kennen we de magie van samen in een ruimte zijn, naar sprekers luisteren en met elkaar in gesprek gaan over boeiende onderwerpen. Dat wilden we ook in Assen introduceren. Helaas gooide de uitbraak van het nieuwe coronavirus roet in het eten. 

Terug naar de tekentafel
Al snel besloten we een online programma te organiseren. Dat betekende dat we terug naar de tekentafel moesten. We wilden belangrijkste elementen van het oorspronkelijke plan in ere houden. Ook het online programma moest live zijn, een diversiteit aan experts een podium bieden en interactie met het publiek mogelijk maken.

Afgelopen vrijdag ontvouwde zich wat we in de maanden daarvoor hadden bedacht. Wij als organisatie, presentator Rosa Timmer en de sprekers (Bertus Jeronimus, Marjan van de Bult en Derek van Zoonen) kwamen samen in De Drentse Zaak. Daar richtten we een studio in met een zithoek en een presentatietafel (een statafel met een laptop erop). Onze laptops verbonden ons via het programma Zoom met de deelnemers thuis.

We verdeelden de avond in drie blokken die steeds begonnen met een kort gesprek met Rosa in de zithoek. Hierna gaf de spreker een presentatie bij de statafel om terug te keren naar de zithoek voor een afsluitend gesprek met Rosa. De sprekers maakten hun presentaties interactief met quizvragen en een afsluitende opdracht. Deelnemers konden reageren en vragen stellen via de chat van Zoom.

Verbinding
Aan onze kant van de lijn was het enigszins onwerkelijk om op te treden voor een publiek dat niet fysiek in de ruimte was. Praten tegen een webcam blijft iets heel anders dan spreken voor een live publiek. Tegelijk voelden we ons verbonden met tientallen huiskamers in Assen en ver daarbuiten door de geboeide gezichten die we via Zoom zagen en het enthousiaste gebruik van de chat. Waar we het vooraf spannend vonden of we de bezoekers twee uur konden boeien, lieten diverse bezoekers ons weten dat het langer had mogen duren. Toen we na een achtbaanrit van twee uur Zoom afsloten en we elkaar aankeken, was de euforie in De Drentse Zaak groot.

Al met al was het voor ons een geslaagde eerste editie. Natuurlijk is er verbetering mogelijk, maar we hebben nu stevig fundament om op voort te bouwen.