Liefde is elkaar beter maken

Je bent 15 en je wilt je hart volgen. Je luistert graag naar muziek, kijkt videoclips en wilt maar één ding: een gitaar. Cynthia Weiss kreeg van haar ouders een gitaar en haar muzikale bloed kon vrijuit stromen. Vanaf de eerste dag dat Cynthia haar gitaar in handen had, is de liefde voor muziek de rode draad in haar leven.

Liefde op het eerste gezicht

Als muzikant ben je kunstenaar; je maakt iets wat er nog niet was. En je doet dat vanuit passie, gedrevenheid en liefde. Cynthia ontvouwde haar muzikaal talent met enkele akkoorden, bedacht leuke melodieën, schema’s en rifjes. “Mijn gitaar was liefde op het eerste gezicht”, aldus Cynthia.

Ze volgde een muziekopleiding en in de bandjes die volgden bleek haar zangtalent even groot als haar liefde voor verrassende arrangementen. Naast het spelen van covers, ontwikkelde zij een eigen stijl en bracht ze meerdere albums uit met de band Dudettes.

Liefde voor herhaling

Nadat de band uit elkaar ging leek de liefde voor de gitaar wat bekoeld. Echter “oude liefde roest niet” en Cynthia pakte na een break van anderhalf jaar haar gitaar van de muur. Ze kocht een loopstation; een veelzijdig effectpedaal waarmee je geluiden van je microfoon en gitaar eindeloos kunt herhalen en in lagen over elkaar kunt zetten. Ze creëerde zo haar eigen “backing track” met eindeloze mogelijkheden en verrassende sound. Een “one-woman performer”. Onder haar artiestennaam CYNN, treed ze regelmatig op, en neemt het publiek in meeslepende loops mee in haar dromerige popsongs. Met haar laatste EP “Clarified” is ze ook te vinden op Spotify.

Dossiers in mijn hoofd

Als singer/songwriter maakt zij gebruik van haar herinneringen. “Ik zie mijn herinneringen als dossiers in mijn hoofd. Als ik aan het jammen ben opent zich zo’n dossier en breng ik melodie en tekst bij elkaar. En ja, daarmee hebben veel nummers een autobiografisch karakter waarin de liefde prominent aanwezig is”.

Cynthia associeert de liefde met een thuis, met veiligheid, geborgenheid, mogen zijn wie je bent. Vanuit die gedachte wil zij met haar muziek elkaar een beetje beter maken…

Wil jij meedromen met CYNN tijdens een afwisselend avondprogramma over de wetenschap achter de roze bril? Kom vrijdag 24 september kijken en luisteren naar een bioloog, een filmwetenschapper, een LHBTIQ+ voorlichter en een trouwambtenaar bieden hun perspectief op het thema liefde.