Leo Hoge

Bakstenen laten zweven

Mensen denken te weten hoe de wereld werkt. Daar maken goochelaars handig gebruik van als ze je om de tuin leiden. Tijdens Kenniscafé Assen laat goochelaar Leo Hoge je dingen  geloven die niet waar zijn.

‘Mensen zitten in hun eigen bubbel van waarheid,’ zegt goochelaar Leo Hoge. ‘Ze denken: zo zit het leven in elkaar. Daar maak ik als goochelaar gebruik van. Bijvoorbeeld als ik een baksteen in mijn hand heb en die loslaat, dan verwachten mensen dat die op de grond valt. Gebeurt dat niet, dan leidt dat tot verwondering.’ Het geheim van de zwevende steen onthult Hoge nog niet. Wat hij wel kwijt wil: ‘Misschien is het wel iets dat op een baksteen lijkt, maar het niet is.’

Goocheltrucs doorgronden is niet per se een kwestie van intelligentie. ‘Goochelaars weten: hoe intelligenter je toehoorders, hoe makkelijker ze om de tuin te leiden zijn,’ zegt Hoge. ‘Bij kinderen is het juist veel moeilijker. Je moet outside the box leren denken. Dat kun je leren en goochelen kan er een rol bij spelen. Mijn goocheltrucs kwamen goed van pas toen ik nog als ingenieur werkte bij Shell en wel eens assisteerde bij trainingen over outside the box denken. Trouwens, ook toen ik werkte als reisleider deden mijn trucs het goed. Ik heb over de hele wereld gegoocheld.’

Wil jij je om de tuin laten leiden? Of wil je juist weten wat de waarheid achter de zwevende baksteen is? Kom naar Kenniscafé Assen, verwonder je en ga in gesprek met goochelaar Leo Hoge.