31 maart 2022: Echt waar!? de waarheid van alle kanten

Wat is echt en wat is nep? Hoe bepaal je dat? Bestaat dé waarheid wel? Heeft iedereen zijn eigen waarheid of ligt die ergens in het midden? Kenniscafé Assen waagt zich dit keer aan een heet hangijzer: de waarheid.

Kenniscafé Assen biedt een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deze editie draait om waarheid. We vragen een natuurkundige, een filosoof en een recherchepsycholoog om hun kijk op de zaak te geven. Deze professionele waarheidsvinders laten zien hoe zij feit van fictie scheiden. Hun methoden leiden soms tot ontdekkingen die het gezonde verstand tarten en waarheden die lang niet iedereen bevalt. Vertrouw jij op je ogen? Daar maakt de goochelaar die we uitnodigen handig gebruik van als hij je laat geloven wat niet waar is.

Presentatie van de avond ligt in de kundige handen van Marjolein Lauret. Ze is journalist en presentatrice en is geboren en getogen in Drenthe. Ze heeft een eigen televisie-productiebedrijf en werkt daarnaast freelance voor de regionale omroep RTV Drenthe. Daar presenteert ze o.a. de maandelijkse talkshow ‘De Staat van Drenthe’, waarbij actuele onderwerpen van alle kanten belicht worden. Marjolein is nieuwsgierig, kritisch en kan ingewikkelde materie vertalen naar gewone spreek- en beeldtaal. ‘Je kan wel kijken maar je moet het ook zien,’ luidt haar motto.

Wie ga je zien en horen deze avond?

Locatie:
Grand Café ’t Wapen
Vaart Z.Z. 1
9401 GE Assen

Aletta Meinsma is natuurkundige. Ze promoveert aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar communicatie over de kwantumcomputer.

Tijdens Kenniscafé Assen biedt ze je een kijkje in de bizarre wereld van de kwantummechanica. Daar zijn dingen waar die indruisen tegen je gezonde verstand.

Lees ook ons interview: De bizarre waarheid van de quantummechanica

Steven Willemsen

Steven Willemsen (Rijksuniversiteit Groningen) is universitair docent – kunsten, cultuur & media doet o.m. onderzoek naar puzzelfilms.

Films van regisseurs als Christopher Nolan en David Lynch hebben lak aan het klassieke verhaal. Ze laten je in verwarring achter. Tijdens Kenniscafé Assen analyseert Steven Willemsen puzzefilms en laat hij zien welke rol verhalen spelen in het geloven dat iets waar is.

Lees ook ons interview: Films zonder verhaal

Jos Hoekendijk is ruim 20 jaar werkzaam als psycholoog en docent bij de politie. In die hoedanigheid bezig met waarheidsvinding, het doel van rechercheonderzoek.

Hoe doet de politie onderzoek en hoe bepalen zij wat de waarheid is? Hoe betrouwbaar zijn getuigenverklaringen en hoe verhoudt dit zich tot zogenaamd harde bewijs zoals DNA? En zijn we gezien alle beperkingen überhaupt wel in staat om de waarheid te achterhalen?

Lees ook ons interview: De psychologie van de verhoorkamer

Leo Hoge

Leo Hoge is al meer dan dertig jaar goochelaar. Daarmee weet hij alles over hoe je mensen laat geloven wat niet waar is. Tijdens Kenniscafé Assen demonstreert hij een paar van zijn trucs. En, misschien legt hij er wel een uit.

Lees ook ons interview: Bakstenen laten zweven