Chris Homborg

Liefde buiten de norm

Man, vrouw. Dat is nog steeds het dominante beeld van de liefde. Maar wat nou als je niet voldoet aan deze norm? Tijdens Kenniscafé Assen vertelt Chris Homborg over de zoektocht naar liefde als je niet past in het standaardplaatje.

Voor Chris Homborg (27) was de zoektocht naar liefde gecompliceerd. Als voorlichter bij het COC Groningen & Drenthe gaat hij op scholen in gesprek met jongeren over LHBTI-gerelateerde zaken. In die hoedanigheid kwam hij ook op zijn oude middelbare school. ‘Er is nu meer acceptatie dan toen ik er tien jaar geleden rondliep,’ vertelt Homborg. Die acceptatie is nog niet overal doorgedrongen. ‘Ik heb een keer een les platgelegd omdat de docent weerstand gaf. Hij bleef zijn visie vanuit de bijbel geven.’

Uit de kast

Tijdens zijn middelbare schooltijd durfde Homborg niet uit de kast te komen. ‘Ik ging naar een christelijke middelbare school,’ vertelt hij. ‘Ze beschouwden homoseksualiteit als een van de zoveel zonden. Dat werd wel meegegeven. Het maakte uit de kast komen niet makkelijker.’ Homborg vond het ook moeilijk om van zichzelf te accepteren dat hij op jongens viel. ‘Ik heb in die tijd zelfs een vriendinnetje gehad. Dat werkte niet.’

Heteroseksuele jongens kunnen de middelbare schooltijd volop benutten voor hun eerste stappen in de liefde. Ze worden verliefd, oefenen versiertrucs, lopen blauwtjes, hebben liefdesverdriet. Voor Homborg was dat anders. ‘Ik ben er op school nooit voor uitgekomen,’ vertelt hij. ‘Het voelde alsof ik niet mijzelf kon zijn. Na de middelbare school ging ik naar een creatieve MBO. Ik was ontzettend blij dat het daar veel geaccepteerder was.’

Verlate zoektocht

Met dat hij uit de kast kwam, begon zijn verkenning van het thema liefde pas. ‘Mijn tweede puberteit begon op mijn achttiende. Mijn eerste echte ervaring in de liefde had ik op mijn negentiende. Dat was echt spannend. Pas zo’n drie jaar geleden ontdekte ik wat het is om echt verliefd te zijn.’ Deze verlaatte zoektocht naar de liefde herkent Homborg bij zijn collega’s. ‘Het komt later op gang. Ik heb collega’s die er nog steeds mee worstelen. Sommigen durven het stempel niet te benoemen. Tegelijk zijn er ook collega’s die al tien jaar samen zijn. Dat kan blijkbaar ook.’

De zoektocht naar de ware is door corona niet makkelijker geworden. ‘Ik ben geen fan van datingapps,’ verklaart Homborg. ‘Ik wil iemand gewoon leren kennen.’ Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Speciale cafés zijn hier in het Noorden nauwelijks. Gelukkig organiseert het COC activiteiten waar je anderen kunt ontmoeten.’

Heb jij de ware al gevonden? En hoe goed pas jij eigenlijk binnen de norm? Kom naar Kenniscafé Assen en ga in gesprek met Chris Homborg.