Hier halen we de energie vandaan!

Drenthe bleek dankzij de energiewinning onherkenbaar veranderd, we kunnen wellicht binnenkort in winterslaap en je zag een miniatuurvrachtwagentje op waterstof. Tijdens Kenniscafé Assen op 7 maart kwamen de grootste energieverrassingen voorbij.

Wie kaarten van rond het jaar 1600 bekijkt, herkent nog maar weinig van het hedendaagse Drenthe. Het complete landschap is veranderd. De reden? Onze menselijke energiebehoefte, vertelde economisch en sociaal historicus Richard Paping (Rijksuniversiteit Groningen). Complete veenmoerassen zijn als turf in onze kachel verdwenen en heidevelden werden opgegeten door schapen.

“Complete veenmoerassen zijn in de kachel verdwenen”

Het maakte een explosieve bevolkingsgroei mogelijk, vertelde Paping. Woonden er rond het jaar 1450 nog geen tienduizend mensen in Drenthe, tegenwoordig zijn dat er een half miljoen. Toen het veen bijna op was,  stapte men over op olie uit het Drentse Schoonebeek, aardgas uit Groningen en steenkool uit Duitsland.

Historicus Richard Paping vertelde over energie in de geschiedenis van Drenthe (Foto: Wouter van der Wal)

De laatste restjes veengebied die nu nog resten, worden goed beschermd. Nu staan andere energievormen voor de deur: zon, wind of misschien wel iets anders. Het zal ongetwijfeld het Drentse landschap opnieuw veranderen.

Waterstof heeft niet alleen de toekomst als energiebron, maar ook al een behoorlijk verleden, vertelde waterstofexpert Cor Scholte. Edelsmeden bewerken sieraden al jaren met een waterstofvlam, omdat het weinig stralingswarmte geeft: alleen de plek op het sieraad die je wilt verwarmen wordt verwarmd, en de omgeving blijft koel. Zo kunnen ze extra precies werken.

“Voor waterstof zijn de gasleidingen zo lek als een mandje”

Nu is waterstof in opkomst: niet alleen bussen en treinen rijden al op deze brandstof, maar wellicht kom je het binnenkort ook tegen in CV-ketels als vervanging van aardgas. Al moet er dan nog wel het één en ander gebeuren, vertelde Scholte. ‘Een waterstofmolecuul is drie tot zes keer kleiner dan een aardgasmolecuul. Voor waterstof zijn onze aardgasleidingen zo lek als een mandje.’

Het waterstofvrachtwagentje van Cor Scholte (Foto: Wouter van der Wal)

Voor het Kenniscafé van deze avond mocht dat de pret niet drukken. Aan het einde van de avond ging Scholte nog met zijn miniatuurvrachtwagentje en autootje – uiteraard op waterstof – door de zaal.

Winterslaap heeft opvallend veel overeenkomsten met de dood, betoogde farmacoloog en winterslaapexpert Rob Henning. In beide gevallen beweeg je niet, er is geen ademhaling en polsslag merkbaar en je bent niet zomaar wakker te maken.

“Je kunt langer leven dankzij winterslaap”

Geen aanlokkelijk vooruitzicht, zul je misschien zeggen. Maar winterslaap heeft ook voor mensen grote voordelen, vertelde Henning. Niet alleen besparen we zo’n negentig procent aan energie, ook zijn er gezondheidsvoordelen. We krijgen de maanden die we in winterslaap doorbrengen aan ons leven toegevoegd én nog zo’n tien procent daar bovenop. Extra lang leven dus!

Presentator Marjolein Lauret haalt vragen op uit het publiek (Foto: Wouter van der Wal)

Hoewel een menselijke winterslaap haalbaar lijkt – een stofje in de hersenen brengen lijkt genoeg – zitten er nog wel wat haken en ogen aan: hoe warmen wij ons uit lagere lichaamstemperatuur weer veilig op? En wie houdt de controle als wij zelf liggen te rusten? Voor nu is een lange winterslaap helaas nog toekomstmuziek.

Nee, niet al het werk van een energiecoach is ingewikkeld, wist Otto Lussenburg van Asser Energie ons te vertellen. Zo was er een bewoner die altijd een raampje open had staan op zolder, omdat het dan zo lekker fris rook in huis. Waar vervolgens de hoge energierekening vandaan kwam? Ze had geen idee. Maar ook daar is de energiecoach voor, stelde Lussenburg ons gerust.

“Bespaar honderden euro’s aan energie per jaar”

Ook minder voor de hand liggende zaken kwamen deze avond aan bod: zo bespaart het verlagen van de CV-temperatuur van 85 naar 60 graden al zes procent op de gasrekening zonder dat je op comfort inlevert. Het plaatsen van ledlampen? Tien procent minder energiegebruik. De verwarming een graad lager? Dan bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Wil je zelf ook energie besparen in huis, maar weet je niet hoe de CV op een lagere temperatuur kan, of waar je überhaupt moet beginnen? De hulp van de Energiecoach in de Gemeente Assen is helemaal gratis. Meer informatie vind je hier.

Deze avond gemist? Kaarten voor het Kenniscafé over toekomst (23 mei) zijn nu met korting te koop. Bekijk het programma via deze link.