Presentator Marjolein Lauret krijgt een vraag uit het publiek

Ruimte is er meer dan genoeg

Van plaats voor de wolf tot ons onmetelijke heelal: op 7 december ging Kenniscafé Assen in een volle zaal van het Drents Museum op zoek naar de ruimte. Een astronoom, een wolvengids en de conservator van de Van Gogh-tentoonstelling lieten ons alle kanten van het thema zien.

Alleen maar leegte

Ondanks dat de Melkweg en een ander sterrenstelsel op elkaar af komen, gaan wij mensen daar waarschijnlijk niets merken. En niet alleen omdat de botsing pas over 4,5 miljard jaar plaatsvindt, maar ook omdat er waarschijnlijk helemaal niets gaat botsen. ‘Er zit zoveel ruimte tussen de sterren in beide sterrenstelsels, dat de kans op botsing van de aarde met iets anders vrijwel nul is’, weet sterrenkundige Orlin Koop van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een stuk ruimte ter grootte van vierhonderd keer onze totale oceanen op aarde, bevat namelijk maar ongeveer één gram aan materiaal, terwijl er maar liefst 200 miljard sterren in onze melkweg aanwezig zijn. Duizelt het je al?

Sterrenkundige Orlin Koop vertelt over de schaal van ons heelal
Sterrenkundige Orlin Koop over de schaal van ons heelal (Foto: Wouter van der Wal)

Poëzie van Van Gogh

Slechts drie maanden verbleef Van Gogh in de provincie Drenthe. Toch hebben die maanden zijn carrière gevormd, weet conservator Annemiek Rens van het Drents Museum. ‘Van Gogh schreef veel brieven over zijn verblijf aan zijn broer Theo. Wat daarin staat, is bijna poëzie. ‘’De lucht was van een onuitsprekelijk fijn wit (…) en een enkel scheurtje waardoor ’t blaauw heenschemerde.’’ Dat is toch prachtig?’

Het schilderij onkruid verbrandende boer van Van Gogh uit 1883
Vincent van Gogh – Onkruid verbrandende boer, Drenthe, 1883 (Bron: Van Gogh Museum)

Van de ruimte in Drenthe kon hij ook prachtige schilderijen maken, en experimenteren met licht-en donkereffecten, zegt Rens. ‘Neem bijvoorbeeld het schilderij van het onkruidverbrandertje’, zegt Rens. ‘Hij heeft dat vuur zó realistisch geschilderd, dat je de rook bijna kunt ruiken.’

Wil je zelf de tentoonstelling over Van Gogh in het Drents Museum bezoeken? Dat kan nog tot en met 7 januari. Meer info vind je hier.

Genieten van de wolf

Voor de wolf hoeven we niet per se bang te zijn, vertelde wolvengids Paul Mentink (Natuurmonumenten). ‘In West-Europa zijn al twintig jaar geen dodelijke slachtoffers geweest van de wolf. Bovendien hoort en ruikt een wolf jou vaak al eerder dan jij hem.’

Voor schapen loopt het regelmatig minder goed af: zij zijn een makkelijke prooi, en daardoor het favoriete maaltje van de wolf, zei Mentink. ‘Een wolfwerend hek werkt het beste, maar die moet wel het hele weiland hermetisch afsluiten. De wolf heeft de complete nacht om op zoek te gaan naar een opening, en zal dat doen ook.’

Wolvengids Paul Mentink in gesprek met presentator Marjolein Lauret
Wolvengids Paul Mentink in gesprek met presentator Marjolein Lauret (Foto: Wouter van der Wal)

En mocht je wel ineens oog in oog staan met een wolf, te herkennen aan zijn brede, naar beneden hangende staart? Dan is het advies: maak jezelf zo groot mogelijk. En probeer te genieten van het moment. Want écht oog in oog staan met een wolf, gebeurt maar zelden.

De wolvenexcursies van Paul Mentink en zijn collega’s zijn te vinden via de agenda van Natuurmonumenten op het Dwingelderveld.

Deze avond gemist? Kaarten voor het volgende Kenniscafé over energie (7 maart) zijn met korting te koop via deze link.