003-Kenniscafe_web.jpg

Een bruisende avond over waarheid

Op 31 maart vond de tweede echt live editie van Kenniscafé Assen plaats. Tijdens de avond belichten vier sprekers het thema waarheid vanuit verrassende perspectieven. Dankzij onze nieuwe locatie Grand Café ‘t Wapen, onze nieuwe presentator Marjolein Lauret, het feit dat de tickets voor het eerst uitverkocht waren, maar vooral door het enthousiasme van onze bezoekers kijken we terug op een geslaagde editie.

Natuurkundige Aletta Meinsma (Universiteit Leiden) opende de avond. Ze sprak over de bizarre wereld van de allerkleinste deeltjes. Hierin gebeuren dingen die het gezonde verstand tarten. Verstrengelde deeltjes, niet te kraken internet en extreem snelle computers, het kan allemaal dankzij de inzichten uit de quantummechanica.

De quantummechanica inspireerde filmmakers tot het maken van films die afscheid nemen van de klassieke verhaallijn. Puzzelfilms (van het Engelse to puzzle, verwarren) als Memento, Inception en Mulholland Drive ontberen de structuur van het oerverhaal en laten je zo in verwarring achter. Filmwetenschapper Steven Willemsen (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt deze films en vertelde daarover. Ook liet hij zien hoe verhalen een rol spelen in het construeren van de waarheid.

Deze constructie van de waarheid speelt ook een belangrijke rol in politieonderzoek. Een verhaal kan waar voelen, maar het niet zijn. Dat is een valkuil waar politieonderzoekers voor moeten waken. Politiepsycholoog Jos Hoekendijk vertelde dat het menselijke brein niet geschikt is voor waarheidsvinding. In politieonderzoek moet je dan ook heel alert zijn op allerlei automatische gedachtenfouten die je de verkeerde kant op sturen.

Mensen denken te weten hoe de wereld werkt. Daar maken goochelaars handig gebruik van, vertelde Goochelaar Leo Hoge. Hij sloot de avond af met de demonstratie van een paar goocheltrucs. Ook legde hij een van zijn trucs uit. Wat aanvankelijk onmogelijk leek, bleek eigenlijk heel logisch te zijn. De zaal had zich door een simpel trucje om de tuin laten leiden.

We zijn de sprekers zeer erkentelijk voor hun bijdragen aan deze geslaagde avond. Dat de avond gesmeerd liep was ook te danken aan de kundige presentatie van Marjolein Lauret (RTV Drenthe). Zij leidde de sprekers in en zorgde na hun presentaties voor een prettig gesprek met de zaal. Ook onze nieuwe locatie en de inspanningen van Ronald Obbes voor de marketing van de avond droeg bij aan het succes van de avond. De gemoedelijke ambiance van Grand Café ’t Wapen gaf precies de laagdrempelige sfeer die we als organisatie beogen. Tot slot was deze editie niet mogelijk geweest zonder de support van Gemeente Assen, Ondernemersfonds Assen en Ondernemend Assen.

Was je er deze editie niet bij? Op 7 juli zijn we er weer.