Geslaagde eerste écht live editie Kenniscafé Assen
24 september was een grote dag voor Kenniscafé Assen. Vanaf het moment in de zomer van 2019 toen tijdens een biertje het idee voor het evenement ontsproot, hebben we het altijd zo bedoeld. Sprekers die voor live publiek een interessant thema vanaf verschillende hoeken belichten en dan in gesprek gaan met het publiek. Afsluitend onder het genot van een biertje doorpraten. En dan naar huis fietsen met een hoofd vol nieuwe kennis en inzichten.
Op papier klonk het mooi. Hoe het in de praktijk zou uitwijzen, was afwachten.
Tijdens deze editie namen we de liefde onder de loep. De avond begon met bioloog Martine Maan van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze vertelde over hoe dieren via uiterlijke kenmerken als de staart van de pauw kwaliteit herkennen in de toekomstige vader van hun kinderen. Bij mensen kun je auto’s, horloges en misschien zelfs schadelijk gedrag als drankgebruik en roken als bewijs zien voor goed genetisch materiaal. Volgens Maan is liefde vanuit evolutionair perspectief gewoon welbegrepen eigenbelang.
Je kunt nadenken over liefde, het proberen te verklaren door naar de evolutie ervan te kijken. Toch is liefde vooral iets wat je voelt. En dat gevoel kun je ook benaderen door muziek te luisteren. Daarom vroegen we deze editie Cynthia Weiss (CYNN) twee van haar liefdesliedjes te spelen. Ze begon met haar ingetogen More than I can. Een liedje over hoe liefde je soms meer kost dan je op kunt brengen.
Hierna gaf Chris Homborg als ervaringsdeskundige een kijkje in de zoektocht naar liefde als je niet in de heteronorm past. Als voorlichter bij het COC gaat hij op middelbare scholen het gesprek aan met jongeren over gender en seksualiteit. Hij vertelde over zijn werk en zijn eigen coming out. Het gesprek dat hij vervolgens met Rosa Timmer en het publiek voerde, gaf een somber beeld over homoseksueel zijn in het Noorden. Timmer vond na haar scheiding van haar ex-man de liefde van haar leven. Een vrouw. Zowel Homborg als Timmer stelden dat het moeilijk is om in het noorden te daten. ‘Op Tinder ben je zo door alle opties heen,’ vertelde Timmer. ‘In de Randstad kun je blijven swipen.’
Als iemand iets over de liefde weet, is dat wel een trouwambtenaar, dachten we. Daarom nodigden we Anne Prins uit. Naast zijn optredens als sinterklaas en hoofdpiet verzorgt hij bruiloften. En dan niet op de gezapige manier, maar met humor. Huur je hem in, dan moet je wel tegen een gezonde dosis spot kunnen, want hij ontziet zijn opdrachtgevers niet. Gekleed in een knalrood pak vol witte hartjes nam hij op het podium plaats en vertelde hij over zijn werk als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand), de bijzondere bruidsparen die hij in de echt verbond, de bijzondere plekken waar hij daarvoor komt en de tranen die hij soms ook zelf laat.
Filosofie bewaren we graag voor het eind van de avond. Kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster van de Rijksuniversiteit Groningen sloot af met een duister inkijkje in de moraal van de Disneyfilm. Vooral door te laten zien dat queer personages (Scar, Ursula, Capten Hook) in de tekenfilms vaak sulletjes of schurken zijn, wist Lijster zijn publiek te schokken. De tegenwerping uit de zaal dat kinderen gewoon opgaan in de magie van het verhaal en helemaal niet met die moraal bezig zijn, leidde tot een weinig geruststellend antwoord. Gelukkig had Weiss nog een opgewekte song op haar setlist waarin ze de liefde voor haar vriendin (ook in de zaal) bezong.
Wij hadden een topavond. Ons eigen enthousiasme zagen we weerspiegeld in de reactie van de bezoekers die we tijdens de borrel spraken. De mix van wetenschap, muziek en humor bleek precies goed. Een groot compliment dat ik kreeg: ‘Normaal kijk ik tijdens een programma van twee uur regelmatig op mijn telefoon om te zien hoe laat het is. Daar voelde ik vanavond geen enkele aandrang toe.’
Heb je deze eerste editie gemist? Treur niet, op 31 maart 2022 is de volgende editie van Kenniscafé Assen. Dan ontleden we het thema Waarheid. Zet de datum vast in je agenda en houd onze site in de gaten voor updates.